Witamy na stronie Podlaskich Gorzelni SURWIN

Zapraszamy do przeglądania naszej oferty, ciesz się jakością i zostaw opinię

Historia


ksiega

Wykaz hipoteczny
z XIX wieku

Gorzelnia Suchowola powstała na początku XIX wieku w majątku rodziny Matuszewiczów w części Suchowoli zwyczajowo zwanej przez miejscowych Zawoinką. W roku 1822 otrzymała ją w posagu wraz z majątkiem Suchowola córka Zofia zamężna z generałem Ludwikiem Kickim.

Po śmierci Zofii w roku 1824 majątek odziedziczył generał Kicki, a po jego śmierci przeszedł na własność drugiej żony Natalii z Biszpingów Kickiej. Generałowa Kicka nie zarządzała bezpośrednio majątkiem lecz dzierżawiła go różnym dzierżawcom. W końcu sprzedała go w roku 1878 Księciu Włodzimierzowi Czetwertyńskiemu właścicielowi pobliskiego Milanowa, który w ten sposób powiększył rodzinny stan posiadania.

W roku 1898 najstarszy syn Włodzimierza Seweryn ożenił się z Zofią hr. Przeździecką właścicielkę majątku Falenty i współwłaścicielkę Hotelu Europejskiego w Warszawie. Młoda para zamieszkała na stałe w Suchowoli z której wkrótce uczynili główną siedzibę rodzinną. Seweryn Czetwertyński zastosował w swoich dobrach model intensywnej produkcji rolnej.

W gorzelni Suchowola na początku XX wieku wartość rocznej produkcji wynosiła około 23 tys rubli, część produkcji około 25 tys. wiader alkoholu 40% eksportowano na rynek rosyjski 1 wiadro = 12,29 litra.

 

 

 

Rektyfikacja


zofia

Zofia Kicka,
z domu
Matuszewiczówna

W roku 1907 Czetwertyński zakłada rektyfikację, modernizuje gorzelnię, zakład przekształca w spółkę, której kapitał zakładowy wynosił 30 tyś. rubli, a rektyfikacji kapitał zakładowy wynosił 100 tyś. rubli. W roku 1908 przybliżony obrót roczny z gorzelnio wyniósł 70 tyś. rubli, a z rektyfikacji 360 tys. W roku 1909 wielkość łącznej produkcji wyliczono na 803.928 litrów co dawało najlepszy rezultat w porównaniu z gorzelniami w okolicznych majątkach.

W następnym roku powstaje fabryka wódek w której produkowano wódki: Jarzębiak, Żubrówkę, Starka, Machandel, Wiśniówka, Cytrynówka, Pomarańczówka, Żołądkowa. Dzięki posiadanym przedstawicielstwom handlowym w Warszawie i Krakowie wódki sprzedawane były w całej Polsce, a nawet eksportowane za granicę, lecz były wysyłane w małych ilościach głównie na zaopatrzenie polskich placówek dyplomatycznych. Duża część produkcji trafiała na stoły Hotelu Europejskiego.

Na uwagę zasługuje otwarcie w 1927 roku w dawnej sali bankietowej od strony ulicy Ossolińskich i Placu Saskiego restauracji, w której można było degustować wszystkie wódki wyprodukowane w Suchowoli, jak również zjeść wyszukane potrawy.

 

Gorzelnia koniakowa


W roku 1937 powstaje obok istniejących zakładów gorzelnia koniakowa która produkowała rocznie 25000 litrów koniaków. Podstawowym surowcem do ich produkcji było wino gronowe importowane z Francji. Produkcją koniaków zajmował się specjalnie to tego celu zatrudniony Francuz. Dużą popularnością cieszył się koniak Fine Champagne produkowane na licencji francuskiej.

Zakłady te stały się kombinatem pod nazwą Zakłady Przemysłowe księcia Seweryna Czetwertyńskiego. W skład których wchodziły:

  • Fabryka wódek gatunkowych
  • Rektyfikacja spirytusu
  • Gorzelnia rolnicza
  • Gorzelnia koniakowa
  • Młyn

Zakłady zatrudniały niewiele, bo około 15 robotników.

W okresie II wojny światowej Gorzelnia była czynna pod zarządem niemieckim. Zarządcą został Liegenschaft. Po wyzwoleniu Rosjanie rozebrali aparat rektyfikacyjny i wywieźli w głąb Rosji.

 


Kontakt z nami

Podlaskie Gorzelnie "Surwin" Sp. z o.o.

Suchowola 105
21-310 Wohyń

pocztabiuro@surwin.pl

telefon+48 83 353-03-59

© 2011 Podlaskie Gorzelnie Surwin.
Projekt i realizacja Cedrowa Grupa.